Van jonge wetenschapper naar verpleegkundige via een werktraject.

Stijn, wetenschapper, opleiding verpleegkunde UCLL, jobstudent zorgkundige

“Er is hier een aanpak die vertrekt vanuit een vertrouwensband en de aandacht voor de persoon met het levensverhaal.”

Stijn, een jonge wetenschapper bio-ingenieur, wou na het afronden van de doctoraatsthesis dichter bij de mensen werken. Hij startte via UCLL een opleiding verpleegkunde in een werktraject. Stijn is in de zomermaanden jobstudent zorgkundige.

Hoe ben jij hier terecht gekomen?

Sinds de stage in de ouderenzorg gaat mijn interesse vooral uit naar de omgang met personen met de ziekte dementie.  Studiegenoten vertelden over het concept kleinschalig genormaliseerd wonen en de bijzonder aanpak . Als ik de beste zorg voor mensen met dementie wou ervaren, moest ik hier zijn. Ik ben dus nu voor een maand  jobstudent zorgkundige en ben hier vooral om bij te leren.

Wat zijn je ervaringen ondertussen?

Ik heb hier al enorm veel opgestoken. Ik zag tijdens mijn vorige stages de valkuilen van de ouderenzorg. Er heerst algemeen veel stress binnen de sector, zowel bij bewoners als bij personeel. Hier in De Wingerd is dat anders. Medewerkers geven hier veel aandacht aan het opbouwen van een vertrouwensband met de bewoner en de familie. De kleinschaligheid en de normalisatie versterken die vertrouwensband. Ook al kennen bewoners de naam van een medewerker niet, voelen ze zich hierdoor goed en veilig bij de medewerker.  Gisteren ben ik samen met een bewoner een heel eind gaan wandelen.  Moest hij die vrijheid niet hebben, zou dit ontzettend veel stress geven voor hemzelf en voor de medewerkers. Dat die autonomie hem hier gegeven wordt, is gewoon prachtig. Zo zijn er hier tal van voorbeelden.

Krijg je in De Wingerd voldoende tijd om je job goed te doen?

Of er meer tijd is, weet ik niet en denk ik ook niet. Er is gewoon een andere aanpak die vertrekt vanuit aandacht voor de persoon met het levensverhaal en het opbouwen van een vertrouwensband.

Waarom moeten jonge mensen hier een kijkje komen nemen?

In de huidige maatschappij ligt de nadruk op presteren. Wat er na die prestatieperiode ligt, interesseert ons niet. Het schrik ons zelfs af. Iedereen en zeker jongeren moeten meer in contact komen met ouderen. We denken niet genoeg na over ouder worden en hebben er daarom een verkeerd beeld over. We zien enkel de aftakeling. Dat is een fout beeld. We moeten met mensen met dementie zorgzaam omgaan en een vertrouwensband opbouwen. Ouderen hebben immers zo’n uniek levensverhaal en dat is zo leerrijk. Aan jonge mensen zou ik zeggen: kom uit je comfortzone, laat je uitdagen.

Scroll to Top