Ik ontdekte hier dat ouderenzorg gelukkig ook anders kan.

Kiara, van zorgkundige naar verpleegkundige

“Ik ontdekte dat ouderenzorg ook anders kan.”

Tijdens haar job als huishoudhulp wordt Kiara geprikkeld door het zorgberoep. Na een opleiding zorgkundige koos ze bewust voor het concept kleinschalig genormaliseerd wonen.  Momenteel combineert zij deze job met een bacheloropleiding verpleegkundige.

Je zocht een job, volledig naar je zin. Waarom koos je voor het concept kleinschalig genormaliseerd wonen?

Komende van een klassiek woonzorgcentrum was ik op zoek naar werkplek waar ik zorg volgens mijn eigen kwaliteitswaarden kon geven. Tijdens het kennismakingsgesprek stelde ik voor om een dagje mee te lopen in een woning. Ik wou de sfeer en de visie over wonen en zorgen proeven. Zo maakte ik kennis met het concept kleinschalig genormaliseerd wonen en ontdekte ik dat ouderenzorg ook anders kan. Ik wist vanaf die dag: dit is hoe ik in mijn verdere loopbaan zorg wil geven.

Wat maakt werken hier zo bijzonder?

Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen. Bewoners wonen met 8 samen, ze kennen elkaar en hebben wel hun eigen kamer, maar leven samen: een klein huishouden zoals je dat thuis gewoon zou kunnen zijn. Werken in kleinschalige woningen vraagt een zekere verantwoordelijkheid. Het is mijn opdracht dat de bewoners zich zo comfortabel mogelijk voelen, maar tegelijkertijd bepalen zij mee wat ik doe. We hebben hier bijvoorbeeld niet de routine om in de ochtend elke bewoner volgens het lijstje van het kamernummer te verzorgen. Een bewoner die nog lekker ligt te slapen, laten we heerlijk genieten, ook al wordt het wat later. Is een bewoner wakker dan stel ik de vraag: ‘wil je al opstaan?’, ‘kan ik je helpen?’ en ‘waarmee kan ik je helpen?’ Een luisterend oor, een babbel, samen de krant lezen, in stilte aanwezig zijn of een heerlijke pudding koken, ook dat is zorg. Deze manier van werken geeft mij rust omdat het volledig aansluit met mijn idee over kwaliteit van zorg.

Sta jij er alleen voor?

Een woning is een kleine gemeenschap waar iedereen z’n rol heeft, zowel bewoners, familie als medewerkers. Wonen, leven en zorgen doen we hier samen, met ieders inbreng en vanuit ieders standpunt. Het is echt teamwerk. Ik werk vaak alleen, maar sta er nooit alleen voor. Ik kan ook altijd op hulp rekenen vanuit de aanpalende woning en we hebben voldoende overleg binnen het eigen team.

Van huishoudhulp naar verpleegkundige, hoe doe je dat?

Vorig jaar startte ik de studie bachelor verpleegkunde. Ik krijg hiervoor de tijd en de ruimte. Het beleid en mijn collega’s steunen me hierin. Ik kijk er erg naar uit om op korte termijn ook verpleegkundige taken te mogen opnemen.

Wat maakt jou gelukkig in je job?

Een bewoner die ‘s ochtends oprecht blij is omdat ze me ziet en iemand die me zegt dat ik goed ben in deze job. Gelukkig mag ik dit hier vaak horen.

 

Scroll to Top