“Werken op het ritme van de bewoner en niet volgens de klok.”
Gwendy groeide al snel na haar stage verpleegkunde door naar een vaste job, ondertussen werkt ze hier 9 jaar.
Wat maakt werk als verpleegkundige in een woonzorgcentrum zo aantrekkelijk?
De diverse pathologieën …
In een ziekenhuis werk je als verpleegkundige op één afdeling, met één specialiteit. In het woonzorgcentrum moet een verpleegkundige van diverse pathologieën op de hoogte zijn. De ziekenhuizen sturen bewoners ook steeds sneller terug. De verpleegkundige handelingen in het woonzorgcentrum zijn hierdoor de laatste jaren erg toegenomen en zijn meer divers en complexer geworden.
Ruimte voor intens menselijk contact
In het woonzorgcentrum is er ook ruimte voor intens menselijk contact. Tijdens de zorgmomenten maak je uiteraard contact met de bewoner. Maar in de namiddag is er echt wel tijd om samen te zitten en een deugddoende babbel te slaan. Door de jaren heen bouw je een band op met de bewoners, ken je hun gewoontes en wensen. Dat intens contact is het beste medicijn.
Diverse pathologieën, is er dan ook ruimte voor opleidingen?
Gedurende het ganse jaar heb ik de mogelijkheid om verkorte opleidingen te volgen. Die zijn erg interessant: een uurtje opfrissing van de kennis tijdens mijn dienst. Ik hoef me hiervoor niet eens extra te verplaatsen. Maar er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kijk ik enorm uit naar de vorming ‘vervolmaking palliatieve zorg’ die ik binnenkort volg.
Wat maakt de job van verpleegkundige hier zo bijzonder?
Als verpleegkundige krijg ik hier de nodige autonomie om de zorg zelf te organiseren en te plannen. Dat geeft me de mogelijkheid om te zorgen op het ritme van de bewoner en niet op het ritme van de klok. Bewoners hoeven hier niet op een bepaald uur aan tafel te zitten. De zorg kan hier ook in de namiddag gebeuren.
Verpleegkundigen doen hier niet enkel verpleegkundige taken, maar begeleiden de bewoners van A tot Z doen en daar hoort ook een babbeltje bij en echt tijd maken voor de bewoner. Dat vind ik hier zo geweldig.