Tijdens de opleiding zorgkundige in het volwassenonderwijs herontdekte ik mezelf.

Els, van stagiaire Qrios, naar zorgkundige

“Ik sta vaak alleen op een woning maar sta er nooit alleen voor.”

Na een lange commerciële carrière als vertaler en getriggerd door de zorg die ze voor haar buurvrouw opneemt, wil Els zichzelf herontdekken en ontplooien. Ze neemt een moedige beslissing, kiest voor een zorgopleiding in het volwassenonderwijs bij Qrios en werkt momenteel als zorgkundige.

Tijdens jouw stage ontdekte je het concept kleinschalig genormaliseerd wonen, wat waren je ervaringen?

Binnen de eerste week van mijn stage was ik verkocht voor het concept. Iedere bewoner krijgt hier een zorg op maat: vroeg- of langslapers, douche of bad en zoveel andere keuzes … het kan hier. Ik krijg en neem de tijd om er voor bewoners te zijn. Samen de dag doorbrengen geeft de kans om te ontdekken vanwaar mogelijk vragen of onrust komen en de zorg hierop aanpassen. Proberen invulling te geven aan de noden van de bewoner daar gaan we samen voor en dat vraagt een zekere flexibiliteit en creativiteit.

Hoe verloopt het teamwerk in een woning?

Ik sta vaak alleen op een woning waar 8 bewoners wonen. Voor de bewoners ben je zo een vertrouwd gezicht, bouw je gemakkelijk een vertrouwelijke band op. Ik sta er echter nooit alleen voor. Ik vind het echt fijn dat ik hier gedragen word door een team. Ik kan vragen stellen en krijg altijd een gepast antwoord. Er is ook voldoende openheid om ideeën aan te brengen. We dragen samen zorg, elk vanuit zijn eigen specialiteit. De ergo brengt bijvoorbeeld een voorstel aan, we bespreken het samen en beslissen samen om het uit te voeren. Ook familie maakt hier deel uit van het team. Hun bezorgheden en vragen krijgen de nodige aandacht.

Wat maakt jouw dag goed?

Tevreden bewoners. Soms zit het in kleine dingen. Vandaag zie iemand me: ‘dat bad heeft me deugd gedaan.’ Dat maakt mijn dag goed.

Je koos op late leeftijd voor een opleiding zorgkundige. Was het en juiste keuze?

Absoluut. Tijdens de opleiding zorgkundige heb ik mezelf herontdekt: ‘zorgen voor’ heeft altijd een plaats in me gehad. Dat kan ik hier nu kwijt en dat vind ik geweldig. Daarnaast kan ik op zowel persoonlijk als professioneel vlak mezelf zijn zonder voortdurend onder druk te staan.

Scroll to Top