Kleinschalig genormaliseerd wonen biedt een enorm voordeel om goede zorg te kunnen geven.

Emmy, van stagiaire bij UCLL tot verpleegkundige

“Het menselijk aspect krijgt hier de volle aandacht.”

Emmy ontdekt tijdens haar stage verpleegkunde de meerwaarde van het concept kleinschalig genormaliseerd wonen. Ondertussen is ze afgestudeerd en maakt ze er deel uit van het team in woning 5.

Heeft je stage jouw beeld over ouderenzorg veranderd?

De  principes van het kleinschalig genormaliseerd wonen worden helaas volledig overschaduwd door het negatieve beeld van ouderenzorg dat in de maatschappij leeft. Veel jongeren denken dat je met een job in het woonzorgcentrum vastroest, dat zorg hier beperkt is. Ik ontdekte tijdens mijn stage dat dit een verkeerd idee is.

Wat maakt het hier voor jou zo bijzonder?

Een woning waar 8 bewoners wonen, straalt in tegenstelling met een grote afdeling rust en huiselijkheid uit. Dat heeft een positief effect op de bewoners en op mezelf. De kleinschaligheid maakt dat ik goed kan observeren en bevragen, dat ik de bewoners echt ken, met hun gewoontes, hun vragen en verwachtingen. Dat is een enorm voordeel om goede zorg te geven. Als een bewoner zich niet zo goed voelt, kan ik hier snel en gepast op inspelen. Soms zijn het kleine zaken die het verschil maken. Het menselijke aspect krijgt hier de volle aandacht. Een babbel met de bewoner, samen eens iets lekkers koken, een wandeling maken; ook dat is zorgen. En vooral: de familie is mee partner in de zorg. Daar hoort natuurlijk transparante communicatie bij.

Daarnaast behoud ik hier sowieso voldoende uitdagingen bij het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. Door de verkorte verblijfstijd in het ziekenhuis vraagt de herstelperiode in het woonzorgcentrum steeds complexere zorg.

Is het anders werken in een kleinschalige genormaliseerde woning?

Ik werk vaak alleen, dat geeft me ruimte om zelf initiatief te nemen en op zoek te gaan naar de beste zorg zonder hierin te ver te gaan. Hulp vragen kan altijd, want er is altijd wel iemand in de buurt. Gelukkig kan ik ook rekenen op de collega’s en leidinggevende. Er is altijd voldoende tijd om zaken te bespreken en af te stemmen.

Drie woorden waarmee jij je werk typeert?

Persoonlijk (elke woning heeft een eigen huiselijke sfeer), tijd (om er te zijn voor bewoners), respect (voor de bewoners en hun keuzes).

Is er ruimte om te leren?

Zorg evolueert: ik leer als pas afgestudeerde verpleegkundige nog alle dagen bij.  Ik wil mijn groeitraject daarom zelf goed opvolgen. Met de ondersteuning van de teamverantwoordelijke en het team krijg ik hier in Keyhof ruim voldoende kansen om verder te groeien. Onlangs leerde ik te sonderen, een techniek die ik tijdens de opleiding nog nooit had uitgevoerd. Naast individuele leermomenten zijn er interne gezamenlijke vormingen over diverse en boeiende thema’s.

Interesse?

Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op om kennis te maken met ons unieke aanbod.

 

Scroll to Top